Jootje » Specials » Zeilen

Zeilen, hoe werkt het?

Zeilen, hoe werkt het? Zeilen, de meeste mensen leren zeilen door af en toe eens mee te varen met anderen. In deze special staan artikelen met beginselen over het zeilen. Zeilen is een voortbeweging op een zeilschip of zeilboot over het water. De kracht van de wind duwt je voort. In Nederland wordt er veel gezeild, recreatief en competitief, op kleinere plassen, op zee, op het IJsselmeer, in de Zeeuwse en in de Friese wateren.
Er zijn verschillende afmetingen van boten, voor één persoon of voor meerdere. Zelfs met een groep is het mogelijk te zeilen op een boot.

In deze special leert u hoe het zeilen te werk gaat. Tevens worden de onderdelen van de boot genoemd, wat natuurlijk erg handig is tijdens het zeilen.

Mocht u nog vragen hebben, kunt u een bericht achter laten.

Veel plezier!

Zeilen: De onderdelen en hun doel

Elk onderdeel aan boord heeft een eigen naam. Dit heeft het voordeel dat er in kritieke situaties, die snel handelen vereisen, geen spraakverwarring kan ontstaan. Vooral met het touwwerk is het zaak d…
Zeilen: Wind, koers en zeilen

Zeilen: Wind, koers en zeilen

Zeilen, een prachtige watersport. Heerlijk door het water glijden en de wind door je gezicht. Bij zeilen is de nodige theorie welke goed in praktijk gebracht moet worden. In dit artikel worden de koer…

Zeilen: Reven in theorie

Het zeiloppervlak van een zeilschip is ontworpen voor matige wind. Als er te weinig wind staat, zou de boot veel meer zeil kunnen voeren en voor een sterkere wind is het gebruikelijke oppervlak te gro…

Zeilen: Spreekwoorden

In de scheepvaart zijn gezegdes en spreekwoorden ontstaan die nog steeds gebruikt worden. Hieronder zijn een aantal genoemd met de betekenis.
Gepubliceerd door Jootje op 01-08-2007. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties