De kaasschotel met Belgische kazen
Een kaasschotel kan als nagerecht genomen worden, na een maaltijd of als hoofdgerecht. Als hoofdgerecht worden bij de kaas gegeven: verschillende soorten brood, boter, rauwkost, verse kruiden, vruchten, noten enzovoort. Wijn en bier komen in aanmerking als drank.
U vindt hier een overzicht van de Belgische kaasfamilies. Uit het ruime aanbod kunt u een lekkere kaasschotel samenstellen. U kunt natuurlijk ook een mengeling maken met kaassoorten uit het buitenland, daar is het aanbod namelijk ook zeer ruim.
Het aantal
kaassoorten is bijna onbegrensd. Om een eenheid te brengen, deelt men de kaas in België als volgt in:
- niet gerijpte verse kaas
- gerijpte kazen met zacht zuivel (zachte kazen)
- gerijpte kazen met halfhard zuivel (halfharde kazen)
- gerijpte kazen met hard zuivel (harde kazen)
- geitenkazen
- smeltkazen
- blauwgeaderde kazen
Het
bewaren van kaas is van enorm belang. Kaas is een levende stof en bederft snel als u het niet goed bewaart.
Weet u niet goed welke soorten kaas bij elkaar passen op een kaasplank, lees dit artikel over de
samenstelling van uw kaasschotel. Heeft u de kaassoorten gekozen, staat het natuurlijk erg goed op tafel als u de kaasschotel
versiert. Bij de kaas kunt u nog
extraatjes serveren, zoals brood, fruit, vruchten, kruiden, boter. Het is het van belang de kaassoorten op de juiste manier te snijden. Elke kaassoort heeft zijn eigen
versnijdingwijze.
Is uw kaasschotel klaar? Dan ontbreekt natuurlijk nog de drank. Weet u niet goed of u nu bij de kaas wijn of bier zult schenken? Allebei is mogelijk. Dit is echter wel afhankelijk van de soort kaas op uw kaasplank.
Wijn of bier, u leest het hier.
Succes met de samenstelling en natuurlijk eet smakelijk!