Jootje » Specials » Kaasschotel
Jootje: Informatie van A tot Z

De kaasschotel met Belgische kazen

De kaasschotel met Belgische kazen Een kaasschotel kan als nagerecht genomen worden, na een maaltijd of als hoofdgerecht. Als hoofdgerecht worden bij de kaas gegeven: verschillende soorten brood, boter, rauwkost, verse kruiden, vruchten, noten enzovoort. Wijn en bier komen in aanmerking als drank.
U vindt hier een overzicht van de Belgische kaasfamilies. Uit het ruime aanbod kunt u een lekkere kaasschotel samenstellen. U kunt natuurlijk ook een mengeling maken met kaassoorten uit het buitenland, daar is het aanbod namelijk ook zeer ruim.

Het aantal kaassoorten is bijna onbegrensd. Om een eenheid te brengen, deelt men de kaas in België als volgt in:
  1. niet gerijpte verse kaas
  2. gerijpte kazen met zacht zuivel (zachte kazen)
  3. gerijpte kazen met halfhard zuivel (halfharde kazen)
  4. gerijpte kazen met hard zuivel (harde kazen)
  5. geitenkazen
  6. smeltkazen
  7. blauwgeaderde kazen

Het bewaren van kaas is van enorm belang. Kaas is een levende stof en bederft snel als u het niet goed bewaart.
Weet u niet goed welke soorten kaas bij elkaar passen op een kaasplank, lees dit artikel over de samenstelling van uw kaasschotel. Heeft u de kaassoorten gekozen, staat het natuurlijk erg goed op tafel als u de kaasschotel versiert. Bij de kaas kunt u nog extraatjes serveren, zoals brood, fruit, vruchten, kruiden, boter. Het is het van belang de kaassoorten op de juiste manier te snijden. Elke kaassoort heeft zijn eigen versnijdingwijze.

Is uw kaasschotel klaar? Dan ontbreekt natuurlijk nog de drank. Weet u niet goed of u nu bij de kaas wijn of bier zult schenken? Allebei is mogelijk. Dit is echter wel afhankelijk van de soort kaas op uw kaasplank. Wijn of bier, u leest het hier.

Succes met de samenstelling en natuurlijk eet smakelijk!
Kaasschotel: Aankoop&bewaren van kaas, kaasplank&versiering

Kaasschotel: Aankoop&bewaren van kaas, kaasplank&versiering

Kaas is een levende stof en heeft hierdoor een beperkte houdbaarheid. Het is noodzakelijk op enkele punten te letten om hun smaak en zuiverheid te kunnen behouden. Hoe dient een kaasplank eruit te zie…
Kaasschotel: De kaassoorten in België

Kaasschotel: De kaassoorten in België

In België is het aantal kaassoorten bijna onbegrensd. Voor een kaasschotel heeft u veel keuze uit verschillende soorten. België heeft een onderverdeling gemaakt in 7 soorten kaas. Hieronder staan deze…
Kaasschotel: De samenstelling en versnijdingwijze

Kaasschotel: De samenstelling en versnijdingwijze

Bij een goede kaasschotel is het juiste evenwicht tussen de verschillende kaassoorten van enorm belang.
Kaasschotel: Kaas en Bier, Kaas en Wijn

Kaasschotel: Kaas en Bier, Kaas en Wijn

Bij een kaasschotel kunt u wijn of bier schenken. Wat is de goede combinatie met een zachte kaas, kruidenkaas, blauwaderkaas, verse kaas of een andere kaas?
Gepubliceerd door Jootje op 07-10-2008. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!